ТИКВИЧКИ, ПЪЛНЕНИ СЪС СИРЕНЕ
150 г сирене /извара/
1 кг тиквички
100 г краве масло или маргарин
3 яйца
20 г брашно
20 г кромид лук
100 мл прясно мляко
сол на вкус
Тиквичките се остъргват, нарязват се на две, издълбават се и се посоляват. Лукът се нарязва на
ситно и се задушава в част от маслото до омекване заедно с брашното. Прибавя се половината
от прясното мляко, настърганото сирене и яйцата. С тази смес се пълнят тиквичките. Вместо да
се пълнят, тиквичките могат да се нарежат на кръгчета и да се наредят на редове в тавичката,
като се ръсят със сместа. И в двата случая след нареждането им в тавичката тиквичките се
заливат с останалата част от прясното мляко и разбитите яйца и се запичат в средно силна
фурна. Към края на печенето се прибавя останалата част от млякото.
КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ
50 г сирене 500 г тиквички
5 картофа
3 стръка пресен лук
1 яйце
4 супени лъжици брашно
2 супени лъжици галета
1 супена лъжица копър
1/2 чаша олио
сол и черен пипер
Картофите се обелват, сваряват, отцеждат се и докато са топли се смачкват с вилица.
Тиквичките се обелват и настъргват на ренде, посоляват се и след като поотлежат малко, се
изстискват. Смесват се картофите, тиквичките, ситно нарязания лук, яйцето, галетата,
настърганото сирене, 2 супени лъжици брашно, копърът, смлян черен пипер и сол. От сместа се
оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и се изпържват в горещо олио. Поднасят се с
кисело мляко и зелена салата.