Цвети-на

МУСАКА ОТ ТИКВИЧКИ
100 г сирене
1кг тиквички
1/2 чаша ориз
2 глави кромид лук
5 домата 1/2 чаша олио
З яйца
1 1/2 чаша прясно мляко
2 супени лъжици брашно червен пипер,
магданоз,
сол
Тиквичките се обелват и нарязват на филийки. Без да се посоля-ват и без да се овалват в
брашно се изпържват леко в половината от олиото. В същата мазнина се задушават ситно
нарязания лук и оризът. Добавя се меката част на доматите и щипка сол и сместа се задушава
няколко минути. Твърдата част на доматите се нарязва на кубчета и се разделя на две. Едната
част се слага на дъното на намазана тава, върху нея се нарежда пласт от пържените тиквички, а
върху нея се слагат останалите доматени кубчета. Наръсва се със сол и смлян черен пипер.
Залива се с 1 яйце, разбито в 1/2 чаена чаша прясно мляко и ястието се пече 30 мин в умерена
фурна. От останалото олио и брашното с щипка сол се прави светла запръжка, която се
разрежда с останалото прясно мляко, кипва се няколко минути и се оттегля от огъня. Като се
поохлади, към запръжката се прибавят останалите яйца и с този сос се залива мусаката. Пече се
до зачервяване. Наръсва се със ситно настъргано сирене и нарязан магданоз. Запича се още 5
минути.
ТИКВИЧКИ, ПЪЛНЕНИ СЪС СИРЕНЕ
150 г сирене /извара/
1 кг тиквички
100 г краве масло или маргарин
3 яйца
20 г брашно
20 г кромид лук
100 мл прясно мляко
сол на вкус
Тиквичките се остъргват, нарязват се на две, издълбават се и се посоляват. Лукът се нарязва на
ситно и се задушава в част от маслото до омекване заедно с брашното. Прибавя се половината
от прясното мляко, настърганото сирене и яйцата. С тази смес се пълнят тиквичките. Вместо да
се пълнят, тиквичките могат да се нарежат на кръгчета и да се наредят на редове в тавичката,
като се ръсят със сместа. И в двата случая след нареждането им в тавичката тиквичките се
заливат с останалата част от прясното мляко и разбитите яйца и се запичат в средно силна
фурна. Към края на печенето се прибавя останалата част от млякото.
КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ
50 г сирене 500 г тиквички
5 картофа
3 стръка пресен лук
1 яйце
4 супени лъжици брашно
2 супени лъжици галета
1 супена лъжица копър
1/2 чаша олио
сол и черен пипер
Картофите се обелват, сваряват, отцеждат се и докато са топли се смачкват с вилица.
Тиквичките се обелват и настъргват на ренде, посоляват се и след като поотлежат малко, се
изстискват. Смесват се картофите, тиквичките, ситно нарязания лук, яйцето, галетата,
настърганото сирене, 2 супени лъжици брашно, копърът, смлян черен пипер и сол. От сместа се
оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и се изпържват в горещо олио. Поднасят се с
кисело мляко и зелена салата.
Ориз със зеленчуци


250-300 г ориз
1 бр. малка тиквичка
1 глава лук
1/3 ч.ч. грах
1 бр. чушк
5-6 с.л. олио
сол, щипка чубрица        
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно и се задушава с олиото, добавят се зеленчуците, също нарязани предварително. Налива се малко вода и се задушават за около 5-7 минути, после се прехвърля в тава. Добавят се измития ориз и подправките (може да сложите и други по ваш вкус), долива се вода (в съотношение 1:4 ориз/вода) и се пече в умерена фурна до готовност.

РУЛО ОТ КАРТОФИ С ГЪБИ
100 г сирене
1 кг картофи
250 г гъби
1 глава кромид лук
1 супена лъжица доматено пюре
1 филийка сух хляб/само средата/
3 супени лъжици прясно мляко
90 г краве масло или маргарин
4 супени лъжици брашно
4 яйца
сол,
черен пипер,
магданоз
Обелените картофи се сваряват в малко подсолена вода и веднага се стриват с вилица.
Прибавят се брашното, 1/3 от маслото, 2 от яйцата, малко сол и смлян черен пипер. Сместа се
омесва добре и се разстила върху наръсена с брашно кърпа на кора, дебела 2 см. Гъбите и лукът
се нарязват на ситно и се задушават във втората 1/ 3 от маслото до омекване. Посоляват се и се
смесват с доматеното пюре, хляба, предварително натрошен в млякото и изстискай, смлян
черен пипер и магданоз. Плънката се слага в средата по дължина на картофената кора. Наръсва
се с нарязани на кубчета твърдо сварени 2 яйца. Кърпата се повдига от едната страна и кората
внимателно се навива на руло, което се слага в обилно намазана с мазнина форма. Рулото се
полива с останалото разтопено масло, пробожда се тук-там с вилица и се пече в умерена фурна.
След като порозовее, се изважда и обилно се поръсва с настъргана сирене, след което се връща
за допичане още 5 мин. След като се поохлади, се нарязва на дебели филии, които се поднасят
със салата по избор.
Пълнени червени чушки с фасул


Необходими продукти
1 кг червени чушки
1 ч.ч. сварен зрял фасул
1/2 ч.ч. ориз
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
черен пипер
4-5 с.л. олио
джоджен сол        
Начин на приготвяне
В сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме изчистения и измит ориз и го запържваме до прозрачност. Поръсваме с черен пипер, червен пипер, сол, джоджен, прибавяме зрелия фасул, доматеното пюре, размито с вода, разбъркваме и отстраняваме от котлона. С тази плънка пълним чушките. Подреждаме ги в тавичка, наливаме 2 ч.ч. вода печем ги докато омекне ориза.
тестени храни   салати      ястия с месо    ястия без месо     десерти
ЗАБАВЛЕНИЕ



Вредата от....